Οδηγίες εφαρμογής στις σκεπές

Αν θέλετε να φτιάξετε ασφαλή και άνετη σοφίτα, η δόμηση της στέγης πρέπει να διαθέτει:
- Προστασία από το κρύο το χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι
- Πυροπροστασία καθώς η δομή της στέγης αποτελείται κυρίως από ξύλο
- Προστασία από εξωτερικούς θορύβους

 

Μόνωση Σκεπών Knauf Insulation υψηλής ποιότητας (520 KB)

Όλα αυτά είναι εφικτά να τα πετύχουμε χρησιμοποιώντας το σύστημα μόνωσης σκεπών της Knauf Insulation με φυσικό ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology ή εναλλακτιικά πετροβάμβακα της Knauf Insulation με ECOSE Technology, μαζί με τις διαπνέουσες μεμβράνες LDS.

 

Για την αυξημένη ενεργειακή απόδοση και διάρκεια ολόκληρου του συστήματος της κατασκευής της στέγης, είναι σημαντικό να γεμίσει το κενό ανάμεσα στα δοκάρια με φυσικό ορυκτοβάμβακα Classic 040 ή TP 116 ή πετροβάμβακα NaturBoard FIT ή NaturBoard FIT PLUS κατάλληλου πάχους σχετικά με την κλιματική ζώνη που ανήκει το κτίριο. Για την επικάλυψη θερμικών γεφυρών σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται ορυκτοβάμβακας ή πετροβάμβακας ανάμεσα στα στηρίγματα της υποκατασκευής του εσωτερικού χώρου της τελικής επένδυσης.

 

Πλεονεκτήματα από τη χρήση του ορυκτοβάμβακα ή του πετροβάμβακα της KNAUF Insulation:

 

 • Μειωμένοι λογαριασμοί θέρμανσης - εξαιρετικά θερμικά χαρακτηριστικά αποτρέπουν την απώλεια θέρμανσης και παρέχουν μια ενεργειακά αποδοτική κατασκευή
 • Αποτροπή υπερθέρμανσης της σοφίτας το καλοκαίρι - υψηλότερη πυκνότητα του πετροβάμβακα προσφέρει μεγαλύτερη αφομοίωση της ζέστης και μειωμένες ανάγκες για κλιματισμό
 • Αυξημένη πυροπροστασία του κτιρίου - άκαυστο υλικό με ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία τήξης πάνω από 1000˚C για μεγάλη διάρκεια
 • Κατασκευή που "αναπνέει" και με διαπερατότητα υδρατμών - εξαιτίας της ινώδους φύσης του υλικού
 • Ηχομόνωση -εξαιρετικά απορροφητικό υλικό
 • Καμία παραμόρφωση ή συρρίκνωση του μονωτικού υλικού - διαρκή σταθερότητα του συστήματος

 

Απλή και εύκολη εγκατάσταση - η εύκολη στήριξη επιτυγχάνεται με το κόψιμο των πλακών 1cm φαρδύτερα από το μικρότερο πλάτος.

 

Εγκατάσταση της μόνωσης της στέγης

 

Η κατάλληλη μόνωση μιάς στέγης περιλαμβάνει το σχηματισμό ενός εξαεριζόμενου στρώματος πάνω από το θερμομονωτικό υλικό με τη βοήθεια του οποίου απομακρύνεται η υγρασία το χειμώνα και ο ζεστός αέρας το καλοκαιρι.

Εξαρτώμενος από την δομή της οροφής, ο εξαερισμός μπορεί να είναι ως εξής:

 

 

Έμμεσος: πραγματοποιείται με πηχάκια τοποθετημένα κατά μήκος των δοκών:

 

 

 • Κεραμίδια
 • Πηχάκια
 • Αδιάβροχη μεμβράνη-περατή από υδρατμούς

 

 

 

 

Άμεσος: αφήνοντας κενό αέρα κάτω από τη δομή, σε επαφή με το μονωτικό υλικό:

 

 • Κάλυψη της οροφής
 • Αδιάβροχη μεμβράνη
 • Σανίδες
 • Στρώμα αέρα

 

 

Όταν η κατασκευή της οροφής έχει τελειώσει, η μόνωση της στέγης ολοκληρώνεται σε φάσεις:

 

 • 1. Κύρια μόνωση με σκοπό να επιτευχθεί θερμική, ακουστική προστασία και πυροπροστασία όπως ορίζεται από τις προδιαγραφές, ο φυσικός ορυκτοβάμβακας Classic 040 ή TP 116 ή ο πετροβάμβακας NaturBoard FIT ή NaturBoard FIT PLUS πρέπει να τοποθετηθεί ανάμεσα στους δοκούς. Για να είναι η μόνωση καλή οι πλάκες πρέπει να βρίσκονται η μία κοντά στην άλλη, γεμίζοντας ολόκληρο το κενό ανάμεσα στα δοκάρια: επιπλέον οι πλάκες πρέπει να κόβονται 1εκ. φαρδύτερες από το μικρότερο κενό των δοκών και να μην αφήνονται κενά.

 

 

 • 2. Εγκατάσταση σκελετού στερέωσης για την κατασκευή εσωτερικής επένδυσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
 • 3. Τοποθέτηση ενός πρόσθετου στρώματος μόνωσης  με φυσικό ορυκτοβάμβακα Classic 040 ή TP 116 ή πετροβάμβακα NaturBoard FIT ή NaturBoard FIT PLUS ανάμεσα στα στοιχεία του σκελετού στερέωσης.

 

 

 

 • 4. Τοποθέτηση ενός φράγματος για τους υδρατμούς (Homeseal LDS 5 Silk ή Homeseal LDS 35 ή Homeseal LDS 200 Alu) κολλημένο με ταινία διπλής όψεως Homeseal LDS Solifit (αυτοκόλλητη και από τις δύο πλευρές) και η οποία πρωτίστως έχει επικολληθεί σε σημεία κατα μήκος της υποκατασκευής του σκελετού στερέωσης
 • 5. Το εσωτερικό της στέγης καλύπτεται με την επένδυση (π.χ. γυψοσανίδες). Η τελική επιφάνεια καθορίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

 

 

 

Σημειώσεις για την εγκατάσταση:
Ολά τα σημεία επαφής των μεμβρανών πρέπει να αλληλοκαλύπτονται και τα σημεία εκείνα να κολούνται με μονωτική ταινία. Τα σημεία διείσδυσης των μεμβρανών να κολούνται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό ισχύει για όλα τα ελάσματα: τα φράγματα ατμών αυτα που είναι περατά από τους ατμούς και τα αδιάβροχη μεμβράνη.

Ο κατάλληλος εξαερισμός της στέγης επιτυγχάνεται με την κατάλληλη εφαρμογή των οδηγιών δόμησης καθώς έτσι εξασφαλίζεται ανεπηρέαστη ροή του αέρα πάνω από το μονωτικό υλικό.

 

 

 

Πρόσθετη μόνωση στην εξωτερική πλευρά

 

Αν έχετε ήδη φτιάξει την σοφίτα σαν ένα άνετο μερος διαβίωσης αλλά με ανεπαρκή θέρμανση το χειμώνα και πολύ ζέστη το καλοκαίρι, μπορείτε να έχετε μία πρόσθετη μονωτική πλάκα πετροβάμβακα Smart Roof TOP τοποθετημένη στην εξωτερική μεριά της κατασκευής της στέγης.

 

 

 

Η ανακατασκευή πρέπει να γίνει ως εξής:
* Αφαίρεση της κάλυψης της στέγης
* Αφαίρεση της δεύτερης κάλυψης της στέγης, αν υπάρχει - στα παλιά κτίρια συνήθως είναι μεμβράνη με πίσσα
* Τοποθετούνται πλάκες πετροβάμβακα Smart Roof TOP εξωτερικά
* Τοποθετείται φύλλο περατό από ατμούς και αδιάβροχη μεμβράνη πάνω στις πλάκες πετροβάμβακα, επικόλληση όλων των αλληλοκαλυπτόμενων σημείων με κολλητική ταινία.
* Τοποθετούνται κάθετα στηρίγματα πάνω στα οποία τοποθετούνται τα στοιχεία κάλυψης (π.χ. κεραμίδια).