Πιστοποίηση και Υγεία

Τα προϊόντα πετροβάμβακα της Knauf Insulation προέρχονται από τα εργοστάσιά μας, τα οποία  διαθέτουν το σήμα EUCEB του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πιστοποίησης για προϊόντα ορυκτοβάμβακα (EUropean CErtification Board for mineral wool products) που είναι η έγκριση ενός ανεξάρτητου σώματος το οποίο πιστοποιεί ότι τα προϊόντα ορυκτοβάμβακα τηρούν τα κριτήρια των μη καρκινογόνων υλικών. Σχεδιαστές, κατασκευαστές, εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες και χρήστες των κτιρίων καθώς και το κοινό, μπορούν να είναι σίγουροι οτι τα προϊόντα της Knauf Insulation είναι ασφαλή και εγκεκριμένα.

 

Συχνές ερωτήσεις γύρω από θέματα υγείας

 

  • Επηρεάζει ο πετροβάμβακας την υγεία μας;

Για πολλά χρόνια, ο πετροβάμβακας υπήρξε το αντικείμενο διαφόρων μελετών και ερευνών γύρω από την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία. Γι’αυτό τα προϊόντα πετροβάμβακα ελέγχονται από διεθνείς οργανισμούς και ομάδες ειδικών, για την αποτροπή πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Σε συνάρτηση με τέτοιες έρευνες, αυτά τα προϊόντα είναι ταξινομημένα στην κατηγορία εκείνη των μη βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό ήταν επισήμως αναγνωρισμένο στο συνέδριο IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας κατά του Καρκίνου) που πραγματοποιήθηκε στις 9-16 Οκτωβρίου 2001 στην Λυών, Γαλλία, όταν οι ορυκτοβάμβακες (όπως ο πετροβάμβακας), εντάχθηκαν στο “Group3”, ως μη καρκινογόνα υλικά (Δείτε για το χαρακτηρισμό Group 3 την List of classifications στο IARC Monographs).

 

  • Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους εργαζόμενους κατά την παραγωγή και εγκατάσταση του πετροβάμβακα;

Τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών δεν δείχνουν σχέση μεταξύ της έκθεσης στις ίνες πετροβάμβακα με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών παθήσεων. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, παράγονται εύκολα βιοδιαλυτές ίνες που δεν θέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά από τυχαία εισπνοή σωματιδίων πετροβάμβακα, τα σωματίδια αυτά αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό ή διαλύονται από τα σωματικά υγρά.

 

  • Oι ίνες προκαλούν προβλήματα μετά την εγκατάσταση της μόνωσης;

Μετά την εγκατάσταση του πετροβάμβακα δεν απελευθερώνονται ίνες στην ατμόσφαιρα, οι μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα μονωμένο κτίριο δείχνουν ότι η περιεκτικότητα του αέρα σε ίνες είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορεί να μετρηθεί. Ίνες πετροβάμβακα δεν έχουν ανιχνευτεί στους πνεύμονες κατοίκων. Το συμπέρασμα είναι ότι η περιεκτικότητατου αέρα σε ίνες είναι πολύ χαμηλή και σε περίπτωση έκθεσης, οι ίνες δεν διατηρούνται στους πνεύμονες αρκετό χρόνο (είναι βιοδιαλυτές) και έτσι δε μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες για τον οργανισμό.

 

  • Ερεθισμοί της επιδερμίδας;

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν φαγούρα μετά από τον χειρισμό του πετροβάμβακα. Αυτή είναι μία μηχανική αντίδραση, και όχι χημική, στις τραχείς και ακατέργαστες ίνες του πετροβάμβακα και συνήθως σταματάει όταν σταματήσει η έκθεση στις ίνες και/ή αν ξεπλυθούν καλά τα χέρια. Δεν συνιστάται το τρίψιμο ή ξύσιμο του ερεθισμένου σημείου.

 

  • Ερεθισμός του λαιμού ή των ματιών;

Πιθανός ερεθισμός της άνω αναπνευστικής οδού και των ματιών μοιάζει με αυτόν που προξενείται από διάφορες μορφές σκόνης. Μετά από πιθανή έκθεση σε ίνες πετροβάμβακα, αναπνεύστε έξω στον καθαρό αέρα και ξεπλύνετε τον φάρυγγα και τα μάτια με αρκετό νερό, για μερικά λεπτά. Αν ο ερεθισμός επιμένει, ζητήστε ιατρική συμβουλή.