ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΔΙΔΑΣΚΕΙ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

By Tassos Argyris
Αύγουστος 25, 2021

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Knauf Insulation επιχειρεί να παρουσιάσει και να αξιολογήσει τα οφέλη της καλής ακουστικής στην εκπαίδευση, και βαθμολογεί με «Άριστα» τα σχολεία εκείνα που εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον μάθησης απαλλαγμένο από τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Καθώς εκατομμύρια παιδιά προετοιμάζονται για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αυτόν τον μήνα και οι γονείς «προσεύχονται» η εκπαιδευτική διαδικασία να μην διαταραχθεί εκ νέου, ας αφιερώσουμε όλες και όλοι μία σκέψη μας και στα παιδιά εκείνα που φοιτούν σε σχολεία τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινές ενοχλήσεις διαφορετικού είδους – συγκεκριμένα, την ηχορύπανση.

Η εκπαίδευση απαιτεί ήσυχη ατμόσφαιρα

Ο κ. Maro Puljizević, υπεύθυνος ακουστικής της Knauf Insulation, στο τμήμα Βασικής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας δηλώνει: «Τα παιδιά και οι νέοι μας πρέπει να φοιτούν σε ένα περιβάλλον χωρίς θόρυβο ώστε να διασφαλισθεί η δυνατότητα να ευδοκιμήσουν στο σχολείο. Ο υπερβολικός θόρυβος στις αίθουσες διδασκαλίας, στα φροντιστήρια ή στις αίθουσες διαλέξεων μπορεί να μειώσει την ικανότητα ακρόασης των μαθημάτων καθώς και την κατανόηση. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και αναστάτωση, οδηγώντας σε ανησυχία και ταραχή στην τάξη και στους χώρους εκπαίδευσης».

 

Τα παιδιά και οι νέοι μας πρέπει να φοιτούν σε ένα περιβάλλον χωρίς θόρυβο ώστε να διασφαλισθεί η δυνατότητα να ευδοκιμήσουν στο σχολείο. Ο υπερβολικός θόρυβος στις αίθουσες διδασκαλίας, στα φροντιστήρια ή στις αίθουσες διαλέξεων μπορεί να μειώσει την ικανότητα ακρόασης των μαθημάτων καθώς και την κατανόηση. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και αναστάτωση, οδηγώντας σε ανησυχία και ταραχή στην τάξη και στους χώρους εκπαίδευσης.
Maro Puljizević, υπεύθυνος ακουστικής της Knauf Insulation

Η επίδραση του θορύβου στα επίπεδα ανάγνωσης

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology εξέτασε την κατανόηση ανάγνωσης 2.000 μαθητών ηλικίας μεταξύ εννέα και δέκα ετών σε σχολεία κοντά σε αεροδρόμια στην Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι η αύξηση του θορύβου λόγω αεροσκαφών, κατά 20dB, ήταν αρκετή για να καθυστερήσει την εξέλιξη του επιπέδου ανάγνωσης ενός μαθητή έως και οκτώ μήνες.

Μελέτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation - WHO) διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε συνεχή, ενοχλητικό θόρυβο, μπορεί να παρουσιάσουν χειρότερη ικανότητα ανάγνωσης, φτωχότερη μνήμη και χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Σε σχετική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μέσο επίπεδο θορύβου σε σχολική τάξη βρέθηκε να είναι 72dB - αντίστοιχο σχεδόν με το επίπεδο θορύβου που προκαλείται από τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας - που σημαίνει ότι οι μαθητές στο πίσω μέρος της αίθουσας είναι αδύνατον να ακούσουν και κατανοήσουν πλήρως το μάθημα.

 

Μαθήματα «χαμένα στη μετάφραση»

Ο Maro συνεχίζει: «Χωρίς σωστή ηχομόνωση, ένα μάθημα μουσικής που εκτυλίσσεται σε αίθουσα δίπλα στο χώρο που διδάσκεται ένα μάθημα γλώσσας μπορεί να καταστρέψει την κατανόηση του δεύτερου, η έντονη βροχή σε μια επίπεδη οροφή μπορεί να μετατρέψει ένα οποιοδήποτε μάθημα σε συναυλία κρουστών και τα μαθήματα γυμναστικής ή ακόμη και οι συνελεύσεις των μαθητών, μπορούν εύκολα να χαθούν στη μετάφραση», 

«Πολλά σχολεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν συνδυαστικά με τη φυσική παρουσία, τα διαδικτυακά μαθήματα και τις βιντεοκλήσεις, η ποιότητα των οποίων θα υπονομευθεί σημαντικά εάν η ακουστική του εκάστοτε χώρου όπου πραγματοποιούνται οι παραδόσεις είναι απλώς υποτυπώδης και όχι υψηλού επιπέδου.»

Αναπόφευκτα, ο υπερβολικός θόρυβος έχει επίσης αντίκτυπο στο διδακτικό προσωπικό που αναγκάζεται να «υψώσει τη φωνή του» για να ακουστεί. Σε σχετική μελέτη στη Δανία, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέσο επίπεδο στάθμης θορύβου σε σχολική τάξη είναι 72dB με περαιτέρω αύξηση 6,6dB για αθλητικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Οι καθηγητές αναγκάζονταν να διδάσκουν με «υψωμένη» φωνή στο 61% των περιπτώσεων, γεγονός που όχι μόνο αυξάνει περαιτέρω τα επίπεδα θορύβου, αλλά στοιχειοθετεί και απόδειξη για τη συσχέτιση «μεταξύ της έκθεσης σε θόρυβο και της πνευματικής κόπωσης μετά την εργασία». Για να διασφαλιστεί η καλή ακουστική άνεση, υγεία και ευημερία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όπως δηλώνει ο Maro, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στις τρεις πηγές ηχορύπανσης - εξωτερική, εσωτερική και μηχανικής προέλευσης (από εγκαταστάσεις) - και να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 

Η συμβολή της Knauf Insulation

Για παράδειγμα, οι λύσεις και τα προϊόντα Πετροβάμβακα και Φυσικού Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology της Knauf Insulation υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις αναγνωρισμένων ακουστικών προτύπων διεθνώς - όπως τα πρότυπα του Building Bulletin 93 στο Ηνωμένο Βασίλειο – σχετικά με τα επιτρεπτά για τα σχολεία επίπεδα θορύβου, χρόνους αντήχησης και επιθυμητή ηχομόνωση.

Τα εν λόγω πρότυπα ορίζουν επίσης ελάχιστα επίπεδα θορύβου για νεόδμητα σχολεία και σχολεία υπό ανακαίνιση και καλύπτουν κάθε πτυχή για κάθε εκπαιδευτικό χώρο: από αίθουσες δημοτικών σχολείων, χώρους μουσικής και αίθουσες διαλέξεων έως βιβλιοθήκες, πισίνες και χώρους εστίασης.

Πετροβάμβακας με ECOSE Technology

Ο Πετροβάμβακας της Knauf Insulation συμβάλλει δραστικά στην απόσβεση του ήχου χάρη στην υψηλού επιπέδου δομή ινών του, που εμποδίζει τον θόρυβο. Προσφέρει επίσης εξαιρετική θερμική απόδοση και πυροπροστασία (υλικό άκαυστο κατηγορίας Α1 κατά ΕΝ 13501-1).

Φυσικός Ορυκτοβάμβακας με ECOSE Technology

Ο Φυσικός Ορυκτοβάμβακας με ECOSE Technology είναι ένα μαλακό, εύκαμπτο, αυτοφερόμενο και εξαιρετικά εύχρηστο υλικό που επιπλέον της εξαιρετικής θερμομόνωσης και της ακαυστότητας (Α1 κατά ΕΝ 13501-1), παρέχει εξαίρετες ακουστικές επιδόσεις.

Συστήματα ξηράς δόμησης με Γυψοσανίδες

Τα εσωτερικά χωρίσματα ξηράς δόμησης που περιλαμβάνουν ηχοαπορροφητικούς ορυκτοβάμβακες Knauf Insulation και γυψοσανίδες Knauf που εκτρέπουν τον ήχο, προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λύσεων που μπορούν να συνδυαστούν για τη διαχείριση του θορύβου σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής και πρόκλησης.

Συστήματα οροφής

Τα συστήματα οροφής του ομίλου μας ενσωματώνουν γυψοσανίδες Knauf και  ορυκτοβάμβακες Knauf Insulation και διασφαλίζουν ότι η επαρκής ηχομόνωση είναι δυνατό να προκύψει τόσο στα οριζόντια όσο και στα κάθετα δομικά στοιχεία.  

Προϊόντα Ξυλομάλλου Heraklith®

Τα συστήματα μας με προϊόντα Ξυλομάλλου Heraklith® αποτελούν την ιδανική λύση ακουστικής για εφαρμογές σε χώρους στάθμευσης, μηχανοστάσια αλλά και σε κάθε είδους οροφές και εσωτερικές επενδύσεις. Για παράδειγμα το Da Vinci College, (βλ.φωτό), στην Ολλανδία  όπου εγκαταστάθηκαν πλάκες ξυλομάλλου Heraklith A2 στις αίθουσες μελέτης της πανεπιστημιούπολης για την ελαχιστοποίηση του θορύβου από τα παρακείμενα μαθήματα. Οι αρχιτέκτονες αγαπούν ιδιαίτερα το ξυλόμαλλο Heraklith® επειδή προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αισθητικά ελκυστικών λύσεων.

Προσαρμοσμένες λύσεις

Προσφέρουμε συνδυασμούς λύσεων για μέγιστη απόδοση. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας τα υλικά μας Ορυκτοβάμβακα και Ξυλομάλλου σε διάφορα πάχη, μπορεί να επιτευχθεί εξαιρετική ακουστική απόδοση σε χώρους όπως γυμναστήρια ή σχολικές αίθουσες. Στο Βρετανικό Διεθνές Σχολείο της Βουδαπέστης, για παράδειγμα, οι μαθητές δεν ήταν δύνατο να ακούσουν τους δασκάλους τους στο γυμναστήριο επιφάνειας 535 τετραγωνικών μέτρων του σχολείου. Ως αποτέλεσμα, ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως χρησιμοποιώντας τις πλάκες Tektalan και Heraklith, οι οποίες μετέτρεψαν την ακουστική του γυμναστηρίου από «κακή» σε «καλή» με βάση το Δείκτη Μετάδοσης Ομιλίας του χώρου (Room Acoustics Speech Transmission). Επιπλέον παρέχουν μια ανθεκτική στις κρούσεις επιφάνεια και μια αισθητικά ευχάριστη και ξεχωριστή εμφάνιση.

 

Συστήματα Πράσινης Δόμησης Urbanscape®

Τα συστήματα πράσινων στεγών Urbanscape® συμβάλλoυν δραστικά στη μείωση του θορύβου σε μεγάλες πόλεις και σε χώρους κοντά σε βιομηχανικές περιοχές και αεροδρόμια, αλλά παρέχουν επίσης μια εξαιρετική βιοκλιματική λύση αειφορίας, διαχείρισης όμβριων υδάτων και διατήρησης της βιοποικιλότητας στο αστικό τοπίο.    

Θερμομόνωση Δωμάτων

Οι λύσεις θερμομόνωσης Οριζόντιων Στεγών/Δωμάτων που παρέχουμε, προσφέρουν εξαιρετική ακουστική απόδοση καθώς και υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις μας για κάθε είδους ακουστικές προκλήσεις στην ιστοσελίδα μας.

 

Θα θέλατε να ενημερωθείτε για τους τρόπους με τους οποίους η καλή ακουστική και ηχομόνωση μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή ταξινόμηση ενός κτιρίου με βάση τα διεθνή Εθελοντικά Σχήματα Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης και Ταξινόμησης όπως LEED, BREEAM, WELL, DGNB;

Επικοινωνήστε με το τεχνικό μας τμήμα συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα και θα σας παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να διαπιστώσετε όλους τους τρόπους με τους οποίους τα προϊόντα μας μπορούν να συμβάλλουν στη συλλογή «πόντων» για κάθε κατηγορία, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ηχομόνωσης.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Σκοπός επικοινωνίας
Επικοινωνήστε μαζί μας για τεχνική υποστήριξη στο σχεδιασμό ή την εκτέλεση του έργου σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τεχνική υποστήριξη στο σχεδιασμό ή την εκτέλεση του έργου σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τεχνική υποστήριξη στο σχεδιασμό ή την εκτέλεση του έργου σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας για μια περαιτέρω γνωριμία και εμβάθυνση στα προϊόντα και λύσεις που παρέχουμε.