ΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Ανακαλύψτε γιατί η μόνωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης βασίζεται στην ενέργεια. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε ορυκτά καύσιμα -όπως πετρέλαιο, κάρβουνο και φυσικό αέριο - έχουν ένα δραματικό αντίκτυπο στη συνολική εκπομπή βλαβερών αερίων.

Τα αποθέματα γαιάνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι περιορισμένα και σε μερικές χώρες τείνουν να εξαλειφθούν.

Ο συνδυασμός της αυξημένης κατανάλωσης ενεργειακών πόρων και η περιορισμένη διαθεσιμότητα, καταλήγει σε μία συνεχή αύξηση των τιμών.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη του Κυότο [πληροφορίες για το Πρωτόκολλο του Κυότο: ΥΠΕΚΑ, Ευρωπαϊκή επιτροπή, WWF, Βικιπαίδεια], αρχικά στόχευσαν στη μείωση εκπομπών CO2 στο 8% μέχρι το 2012. Ωστόσο οι σύγχρονες ανάγκες - πόλλώ δε μάλλον μετά την πρωτόγνωρη πανδημία του COVID-19 - επικαθορίζουν και απαιτούn αναβαθμισμένες προσεγγίσεις και λύσεις.

Διακυβερνητική επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος (IPCC) - Περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 ° C

Η IPCC δημιουργήθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), με στόχο να παρέχει σε κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα επιστημονικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη πολιτικών για το κλίμα. Ο στόχος και κατευθυντήρια γραμμή που έχει θέσει, περιλαμβάνει μείωση  4% των εκπομπών CO2 ετησίως έως το 2100 ! Ωστόσο η εκτίμηση για το 2021 που διανύουμε προβλέπει αύξηση 5%.

EU GREEN DEAL & RENOVATION WAVE

Η νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την κυρία Ursula Von der Leyen κατέστησε σαφές πως Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει μέχρι το 2030 να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 50%, σε σχέση με τα επίπεδα του  1990”. 

Οι μεγαλεπίβολοι στόχοι ωστόσο απαιτούν και φιλόδοξα σχέδια. Συνεπώς ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την πρόθεσή της να παρέχει οποιαδήποτε υποστήριξη στις κυβερνήσεις ώστε: "Ο ρυθμός ανακαίνισης να διπλασιαστεί – Στόχος 35 εκατομμύρια ανακαινίσεις έως το 2030 στην Ευρώπη και 160.000 «πράσινες» νέες θέσεις εργασίας"

 

Ποιός όμως καταναλώνει ενέργεια και πόση?

Στην Ευρώπη, περίπου 40% της συνολικής ενέργειας καταναλώνεται από την κατασκευαστική βιομηχανία η οποία προφανώς περιλαμβάνει τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων. Τι μπορούμε να κάνουμε για σταματήσουμε τη σπατάλη ενέργειας στα σπίτια και τα γραφεία μας?

 

Ας αλλάξουμε λοιπόν τις συνήθειές μας: ήρθε η ώρα να εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνει με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Πώς?
Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ενεργειακή απόδοση με πολλούς τρόπους: χρησιμοποιώντας οικονομικές φωτιστικές λάμπες, αντικαθιστώντας φθαρμένα παράθυρα και πόρτες,κτλ.

Ωστόσο, μία μόνιμη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η εγκατάσταση θερμομόνωσης. Εγκαθιστώντας πετροβάμβακα, Φυσικό Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology ή Ξυλόμαλλο Heraklith σαν θερμομόνωση στο κτίριο σας, θα πετύχετε τα ακόλουθα:

  • Μειωμένη ανάγκη για ψύξη και θέρμανση
  • Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων
  • Με την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύετε και το περιβάλλον
  • Ακουστική προστασία και πυροπροστασία
  • Γρήγορη απόδοση της επένδυσης
  • Μόνιμα αυξημένη άνεση και αξία της κατοικίας σας.
 
Χρήσιμοι σύνδεσμοι: 
 
www.eurima.com Renovation Wave
Intergovernmental Panel on Climate Change  
European Alliance to Save Energy