Προϊόντα και λύσεις Knauf Insulation σε project του Ευρωπαϊκού προγράμματος Drive 0 (Drive Zero)

By Tassos Argyris
Ιούλιος 15, 2021

Η Knauf insulation είναι περήφανη που τα προϊόντα και λύσεις της επιλέχθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση οικίας στην Ανάβυσσο Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Drive 0 (Drive Zero), το οποίο φιλοδοξεί να βάλει την έννοια "Κυκλική Ανακαίνιση" (Circular Renovation) ψηλά στην ατζέντα της αειφορικής δόμησης.

Το πρόγραμμα Drive 0 ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Όραμα και ιδέα του είναι η προώθηση της αειφορικής σκέψης στην κατασκευή, υπό τα πλαίσια του όρου "Circular Renovation". Ο όρος υποδηλώνει την σε βάθος ανακαίνιση των κτιρίων, με χρήση λύσεων και υλικών τα οποία θα είναι συνυφασμένα με την έννοια της κυκλικότητας στην οικονομία και της αειφορίας, διατηρώντας ταυτόχρονα τα κατά το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας. Για το σκοπό αυτό επελέγησαν με καθαρά πελατοκεντρικά κριτήρια, 7 συγκεκριμένες περιπτώσεις κτιρίων σε όλη την Ευρώπη, κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις και απαιτεί συγκεκριμένες, βέλτιστες λύσεις βαθιάς ανακαίνισης. Ανακαίνισης η οποία θα επιφέρει πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης (KPIs) που θα παράξει.

Η μία εκ των 7 περιπτώσεων επελέγη να είναι μονοκατοικία στην Ανάβυσσο Αττικής και, φυσικά, η Knauf Insulation δεν θα ήταν δυνατόν να απουσιάζει. Ο Γενικός Διευθυντής της για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Δρ. Γιάννης Κοντούλης σημειώνει: "Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα προϊόντα και λύσεις που η εταιρία μας είναι σε θέση να παρέχει, επιλέχθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου στο συγκεκριμένο Project. Είμαστε επίσης περήφανοι που στη συνείδηση των συναδέλφων μελετητών και μηχανικών στον τόπο μας, τα προϊόντα μας αποτελούν συνώνυμα Βιωσιμότητας, Αειφορίας, Ποιότητας και Κυκλικής Οικονομίας. Ευχαριστούμε τον κύριο του έργου, την εταιρία SALFO & Associates SA για την εμπιστοσύνη της και για την καλή συνεργασία. Εγγυόμαστε πως θα δηλώνουμε το παρόν σε κάθε προσπάθεια που προωθεί την αειφορική προσέγγιση στην κατασκευή, με γνώμονα πάντα τη βελτιώση του βιοτικού επιπέδου για τον άνθρωπο και για έναν καλύτερο κόσμο."

 

...Είμαστε επίσης περήφανοι που στη συνείδηση των συναδέλφων μελετητών και μηχανικών στη χώρα μας, τα προϊόντα μας αποτελούν συνώνυμα Βιωσιμότητας, Αειφορίας, Ποιότητας και Κυκλικής Οικονομίας...
Δρ. Γιάννης Κοντούλης, Γενικός Διευθυντής Knauf Insulation

Περισσότερο από το 40% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού ζει στην περιοχή της Αττικής. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από το 1990 και παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χρήσης ενέργειας, ανεπαρκή αερισμό, ανισοκατανομές θερμοκρασιών εσωτερικού χώρου, ανεπαρκή επίπεδα θερμικής άνεσης.  Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα κτίρια είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται σε αστικές περιοχές, είναι σχεδόν αδύνατο (και λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας μεταξύ άλλων) και υπερβολικά κοστοβόρο να ανακατασκευαστούν. Συνεπώς η σε βάθος ανακαίνισή τους αποτελεί την μόνη πρακτική, οικονομικά αποδοτική και ενεργειακά βιώσιμη λύση.

 

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου, διακρίθηκαν δύο ξεχωριστές προκλήσεις. Επιλογή κατάλληλου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης για τις τοιχοποιίες καθώς και επιλογή λύσης θερμομόνωσης για την οροφή του κτιρίου. Ο κ. Τάσος Αργύρης, Υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης της Knauf Insulation για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα τονίζει σχετικά: "Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που είναι οι "a priori" καλύτερες για κάθε πιθανή εφαρμογή. Υπάρχουν απλώς οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για κάθε συγκεκριμένη εφαρμογή που κάθε φορά εξετάζουμε. Για την εξωτερική θερμομόνωση της περιμετρικής τοιχοποιίας τα πράγματα ήταν απλά. Ο ειδικός πετροβάμβακας FKD-S Thermal σε πάχος 100mm ο οποίος και επελέγη να εγκατασταθεί στα πλαίσια του πιστοποιημένου συστήματος Knauf Thermoprosopsis MW Thermal, εγγυάται υψηλή θερμική απόδοση και ταυτόχρονα πυροπροστασία στην πρόσοψη, βελτίωση της ηχομόνωσης και ικανότητα διαπνοής. Το ζήτημα της οροφής ωστόσο παρουσίαζε ιδιαιτερότητα λόγω της μη επαρκούς διαθεσιμότητας χώρου ανάμεσα στην πλάκα σκυροδέματος και στην κεραμοσκεπή, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση συνεργείου. Η ολιστική προσέγγιση της γκάμας προϊόντων μας ωστόσο, έδωσε τη λύση, με την εφαρμογή του Παρθένου Ορυκτοβάμβακα εμφύσησης SUPAFIL, ο οποίος είναι δυνατόν να εγκατασταθεί εύκολα και γρήγορα χωρίς την ανάγκη πρόσβασης στο "δύσκολο" αυτό πατάρι, εξασφαλίζοντας τις επιθυμητές επιδόσεις για το έργο και φυσικά για τον ιδιοκτήτη της οικίας".

 

 

...δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που είναι οι "a priori" καλύτερες για κάθε πιθανή εφαρμογή. Υπάρχουν απλώς οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για κάθε συγκεκριμένη εφάρμογη που κάθε φορά εξετάζουμε...
Τάσος Αργύρης, Υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης Knauf insulation

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Για την τοιχοποιία, εξωτερική Θερμομόνωση με Πετροβάμβακα FKD-S Thermal πάχους 100mm, στα πλαίσια του πιστοποιημένου Συστήματος Knauf Thermoprosopsis MW Thermal

 

Για την οροφή, εφαρμογή Παρθένου Ορυκτοβάμβακα Εμφύσησης και Πλήρωσης, SUPAFIL Loft

 

Η ανακαίνιση μόλις ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα αυτής, έστω οπτικά, μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθεί. Τα σημαντικότερα ωστόσο αποτελέσματα, είναι αυτά που θα απολαύσουν οι ίδιοι οι χρήστες του κτιρίου, στο επίπεδο της θερμικής και ακουστικής άνεσης, της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της πυροπροστασίας.

Company news
Summer Comfort

“MAKE INSULATION DO MORE”: ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ

Οι συνάδελφοί μας κ. Ντόμεν Ιβάνσεκ, Επικεφαλής Building Science για την Knauf Insulation παγκοσμίως, και κ. Τάσος Αργύρης, υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης / Προδιαγραφών της Knauf Insulation στη χώρα μας εξετάζουν πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε την πλήρη δυναμική της θερμομόνωσης για να προστατεύσουμε τα κτίριά μας, όλο το χρόνο, ενάντια σε ένα όλο και πιο ακραίο κλίμα. Επανεξετάζοντας το σχεδιασμό του κτιρίου και επιλέγοντας κατάλληλα προϊόντα με σύνεση, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της μόνωσης  και τελικά να επιτύχουμε ανθεκτικότητα των κτιρίων μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

05.09.2023
Pack it Smart Web Banner

PACK IT SMART! ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ KNAUF INSULATION

REDUCE, REUSE, RECYCLE: Το ταξίδι μας για ακόμη πιο βιώσιμες συσκευασίες συνεχίζεται.

Για την Knauf Insulation η βιωσιμότητα και αειφορία αποτελεί πάντα βασική προτεραιότητα.

Οι λύσεις μας εξοικονομούν ενέργεια, μειώνουν τις εκπομπές και δημιουργούν καλύτερα κτίρια.

Ωστόσο, για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις, πρέπει να βάλουμε κάθε πτυχή των προϊόντων μας στο μικροσκόπιο για να βρούμε νέους τρόπους ώστε να "κάνουμε περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερα" — από τις λύσεις μόνωσης που δημιουργούμε μέχρι τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε.

Οι νέες συσκευασίες μας είναι 100% ανακυκλώσιμες και πιο βιώσιμες από ποτέ, ωστόσο παραμένουμε αφοσιωμένοι στην εύρεση ακόμη περισσότερων, νέων τρόπων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των πρώτων υλών και υλικών που χρησιμοποιούμε.

31.08.2023
Pitched Roof

Θερμομονωτικά υλικά: Επίδραση από τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Το ελληνικό κράτος προχώρησε τον Μάϊο 2023 σε μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την πυροπροστασία, την έκδοση του «Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων». Σκοπός αυτού του κανονισμού είναι να ενισχυθεί η πυρασφάλεια των κτιρίων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με απαιτήσεις για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου αλλά και για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του. Το συγκεκριμένο κομμάτι, των απαιτήσεων για τα στοιχεία του κελύφους και συγκεκριμένα για τα θερμομονωτικά υλικά, είναι αυτό που θα αναλυθεί στο παρόν κείμενο.

12.06.2023