ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ; Η ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΑ

By Tassos Argyris on Σεπτέμβριος 22, 2021

Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τις καλοκαιρινές διακοπές μας ή απλώς να καταστήσει αφόρητο ένα επαγγελματικό ταξίδι, περισσότερο από ότι η φασαρία σε ένα ξενοδοχείο. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο η εγκατάσταση μόνωσης με εξαιρετική ακουστική απόδοση είναι όχι απλώς ιδανική για τους ταξιδιώτες και παραθεριστές αλλά εξαιρετικά επωφελής και για τις δουλειές των επιχειρηματιών στο χώρο της φιλοξενίας.

Καθώς σταδιακά αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχει επιβάλει η πανδημία, τόσο οι υποψήφιοι παραθεριστές όσο και οι επαγγελματίες που θα ξεκινήσουν εκ νέου τις μετακινήσεις τους, πιθανότατα θα επισκεφθούν δεκάδες  ιστοσελίδες σύγκρισης ξενοδοχείων για να επιλέξουν για τη σύντομη ή παρατεταμένη διαμονή τους.

Μια γρήγορη ματιά σε αυτούς τους ιστότοπους, μας αποκαλύπτει αμέσως ποιο στοιχείο κρίνεται πραγματικά ως σημαντικό για αυτούς τους υποψήφιους πελάτες, για την επιλογή του κατάλληλου ξενοδοχείου. Δεν είναι άλλο από έναν ήσυχο, καλό ύπνο.

Ένα θορυβώδες ξενοδοχείο δεν αποτελεί ιδανική επιλογή για επισκέπτες ή ακόμη και τους ίδιους τους υπαλλήλους του και σίγουρα δεν προμηνύει «καλές δουλειές» για τον ιδιοκτήρη του. Οι επισκέπτες είναι απίθανο να επιστρέψουν και πιθανότατα πρόκειται να μοιραστούν «ηχηρές» απόψεις οι ίδιοι στο διαδίκτυο, εάν η φασαρία στο ξενοδοχείο καταστρέψει την άνεσή τους κατά τη διαμονή,

«Η ηχορύπανση σε ένα κτίριο ξενοδοχείου μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, από το εσωτερικό του ίδιου του κτιρίου ή και να αποτελεί συνδυασμό και των δύο. Αν προσθέσουμε σε αυτή την εξίσωση και τον παράγοντα της κακής μόνωσης των δωματίων, είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε καταστάσεις ιδιαίτερα ενοχλητικές για τους επισκέπτες», σημειώνει ο Maro Puljizević, Project Manager της Knauf Insulation για ζητήματα Ακουστικής.

Η ηχορύπανση σε ένα κτίριο ξενοδοχείου μπορεί να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, από το εσωτερικό του ίδιου του κτιρίου ή και να αποτελεί συνδυασμό και των δύο. Αν προσθέσουμε σε αυτή την εξίσωση και τον παράγοντα της κακής μόνωσης των δωματίων, είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε καταστάσεις ιδιαίτερα ενοχλητικές για τους επισκέπτες.
Maro Puljizević, Project Manager της Knauf Insulation για ζητήματα Ακουστικής

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζει την ευημερία μας

  «Όταν νιώθουμε εκνευρισμό, δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και γενικότερα ο θόρυβος, είναι δυνατό να διαταράξει τον ύπνο και να προκαλέσει άγχος ή ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα. Τουλάχιστον το 20% των Ευρωπαίων στις αστικές περιοχές εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα εξωτερικής ηχορύπανσης, όπως από κυκλοφοριακή κίνηση, μέσα μεταφοράς όπως σιδηρόδρομοι και αεροπλάνα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή και οικοδομικές εργασίες». 

Ωστόσο και οι παράγοντες ηχορύπανσης από το εσωτερικό του ξενοδοχείου μπορούν να γίνουν εξίσου ενοχλητικοί. Για παράδειγμα οι θορυβώδεις ένοικοι της διπλανής πόρτας, η δυνατή ένταση της τηλεόρασης ή της μουσικής, τα βαγονάκια room-service, ο θόρυβος από το εργαζόμενο προσωπικό, οι ανελκυστήρες, τα βήματα σε σκάλες και οι πόρτες που χτυπάνε ή απλώς το ασταμάτητο «μουρμουρητό» των συστημάτων κλιματισμού ή θέρμανσης.

«Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της καλής ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων και δη στα ξενοδοχεία που αποτελούν κτίρια μεγάλου θεωρητικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις στο χώρο της φιλοξενίας, να επενδύσουν στον τομέα του καλού εξαερισμού και να διαφημίζουν το συγκεκριμένο συγκριτικό τους πλεονέκτημα στους υποψήφιους πελάτες. Καλός εξαερισμός βέβαια, είναι δυνατό σε περιπτώσεις να ισοδυναμεί και με θόρυβο 24 ώρες το 24ωρο».

 

Η κακή ακουστική κάνει κακό στις δουλειές

Η κακή ακουστική και η ηχορύπανση δεν αφορά μόνο τα δωμάτια και τις σουίτες ενός ξενοδοχείου. Οι αίθουσες συνεδριάσεων και συσκέψεων μπορεί επίσης να υποφέρουν από ηχητικές «προκλήσεις» που διαστρεβλώνουν την ομιλία και δυσχεραίνουν την κατανόηση των συζητήσεων, ενώ τα in-house εστιατόρια των ξενοδοχείων μπορεί να είναι και αυτά ιδιαίτερα θορυβώδη.

Ως αποτέλεσμα, από τη μία οι ταξιδιωτικές εταιρίες, οι επισκέπτες και οι πελάτες των ξενοδοχείων και εστιατορίων, εκφράζουν δημόσια την απογοήτευσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την άλλη ωστόσο δημιουργούνται νέα κανάλια επικοινωνίας και νέες φωνές στο δημόσιο διάλογο του κλάδου, οι οποίες κάνουν εκτεταμένα λόγο  για μια πιο αναβαθμισμένη προσέγγιση στο θέμα της ακουστικής και της αντιμετώπισης της ηχορύπανσης.

Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα  Quiethotelroom.org προσφέρει πιστοποίηση ακουστικής άνεσης σε ξενοδοχεία παγκοσμίως, η εφαρμογή Soundprint επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν επιλογές εστιατορίων με βάση όχι ποια αποκλειστικά την ποιότητα του φαγητού αλλά και την ακουστική άνεση  ενώ η «Ακουστική Εταιρεία Νέας Ζηλανδίας» βαθμολογεί την ακουστική άνεση για όλα τα εστιατόρια της χώρας.

Αναμφίβολα, το κλειδί για έναν πιο ήσυχο ξενοδοχειακό κόσμο είναι η σωστή ηχομόνωση.

Athens Capital Center Hotel -MGallery
Athens Capital Center Hotel - MGallery

Η συμβολή της Knauf Insulation

Η δομή ινών  των ορυκτοβαμβάκων της Knauf Insulation, του Πετροβάμβακα και του Φυσικού Ορυκτοβάμβακα με ECOSE® Technology, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική ως προς την ηχοαπορρόφηση. Η γκάμα προϊόντων μας διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία διαφορετικών παχών και συστάσεων, για να ικανοποιήσει την απαίτηση κάθε ακουστικής εφαρμογής.

Και είναι αυτή η εξαίρετη ακουστική απόδοση των προϊόντων της Knauf Insulation, που εκτιμάται από τους επενδυτές στο χώρο του ξενοδοχείου και της εστίασης, σε δεκάδες σημαντικά έργα στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Όπως επίσης και τα διαπιστευτήρια αειφορίας που διαθέτουμε καθώς όλοι οι ορυκτοβάμβακες με ECOSE Technology φέρουν την πιστοποίηση Eurofins Indoor Air Comfort Gold, που υποδηλώνει εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων και την κορυφαία ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Και επειδή η ασφάλεια είναι πάντα κυρίαρχο μέλημά μας, θα ήταν παράλειψη να μη γίνει αναφορά στην κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά των προϊόντων μας, τα οποία ταξινομούνται ως άκαυστα κατηγορίας Α1 κατά το ΕΝ 13501-1.

Τα προϊόντα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με την πληθώρα συστημάτων του ομίλου Knauf η περιλαμβάνει χωρίσματα και ψευδοροφές με γυψοσανίδες και μοριοσανίδες ή ξυλόμαλλο Heraklith για εξαίρετη ηχοαπορρόφηση και επιδόσεις ηχομείωσης. Αλλά και στους εξωτερικούς τοίχους, εντός συστημάτων αεριζόμενης πρόσοψης ή εξωτερικής θερμοπρόσοψης για εξαιρετική πυροπροστασία και θερμική απόδοση, καθώς και ηχητικά υψηλή αποτελεσματικότητα.

Για τεχνικούς χώρους όπως μηχανοστάσια, φρεάτια ανελκυστήρων, κλιμακοστάσια ή γκαράζ αλλά και χώρους συνάθροισης όπως οι χώροι συνεδριάσεων και τα εστιατόρια, τα προϊόντα ξυλομάλλου Heraklith και Tektalan προσφέρουν εξαιρετική ηχομόνωση και ηχοαπορρόφηση καθώς και την απαιτούμενη πυροπροστασία καθότι πρακτικά άκαυστα υλικά κατηγορίας A2 – s1, d0.

Επιπλέον, διατίθεται πλήρης γκάμα εξατομικευμένων λύσεων μόνωσης για συστήματα HVAC, όπως για παράδειγμα ορυκτοβάμβακες για εσωτερική επικάλυψη/ηχομόνωση (lining) αεραγωγών σε ειδικές εφαρμογές υψηλών ακουστικών απαιτήσεων.

 

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις μας στη σελίδα εφαρμογών στον ιστότοπό μας.

Εικόνα στην κεφαλίδα: Niu Dairy Hotel - Haarlem, Ολλανδία