ΠΩΣ Η KNAUF INSULATION ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ — ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

By Tassos Argyris
Απρίλιος 27, 2023

Η κατασκευαστική βιομηχανία "καταβροχθίζει" περισσότερο από το 50% των ορυκτών πρώτων υλών στην Ευρώπη και παράγει περισσότερο από το 35% των απορριμμάτων.

Κάθε πιθανός τύπος κτιρίου χρησιμοποιεί κάθε δυνατό υλικό - πλαστικό, γυαλί, μέταλλα, ξύλο, τούβλα και σκυρόδεμα - σε ατελείωτους συνδυασμούς για την παραγωγή τοίχων, στεγών, παραθύρων, δαπέδων, σωλήνων, πάνελ, πλακιδίων και, φυσικά, μόνωσης.

Η περιβαλλοντική "τραγωδία" είναι ότι πολύ λίγα δομικά υλικά ανακυκλώνονται.

Γι' αυτό, είναι η ιδανική στιγμή να αναλογιστούμε τα λόγια του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ανακύκλωσης, «Κάθε χρόνο, η Γη αποδίδει δισεκατομμύρια τόνους φυσικών πόρων και κάποια στιγμή, στο εγγύς μέλλον, θα σταματήσει να το κάνει. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τι πετάμε — επικεντρώνοντας,  όχι στη σπατάλη αλλά στην ευκαιρία».

Στην Knauf Insulation, η προσέγγισή μας στην ανακύκλωση καθοδηγείται από τη στρατηγική αειφορίας μας «For A Better World» και τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε αισθητά σε μια νέα, κυκλική οικονομία. Αυτό σημαίνει αντιμετώπιση της ανακύκλωσης σε τέσσερα μέτωπα: χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων πρώτων υλών για τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων, αποστολή μηδενικών απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής από τις μονάδες μας, επιστροφή/επανάκτησηαπορριμμάτων από τους πελάτες μας και αναζήτηση νέων τρόπων ανακύκλωσης θερμομονωτικών προϊόντων από τοποθεσίες κατεδάφισης.

Circular Economy_Sustainability

1) ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

Έχουμε θέσει ως στόχο το 2025 να χρησιμοποιούμε περισσότερο από 25% εξωτερικού ανακυκλωμένου υλικού για την παραγωγή του πετροβάμβακά μας — όπως απορρίμματα από εργοτάξια και «σκωρίες» χάλυβα από τη βιομηχανία χάλυβα — και πάνω από 65% ανακυκλωμένα υλικά από τελικά προϊόντα κατανάλωσης για την παραγωγή του Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, εντείνουμε τις πρωτοβουλίες μας ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένα υλικά.

Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεργασία με την εγκατάσταση Veolia στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία καθαρίζει, ταξινομεί και εξευγενίζει περίπου 60.000 τόνους χρησιμοποιημένων μπουκαλιών κάθε χρόνο ή την επιστροφή υπολειμμάτων ορυκτοβάμβακα από εργοτάξια στη Γερμανία (βλ. παρακάτω) για να ανατροφοδοτήσουμε τη διαδικασία παραγωγής μας.

Η στρατηγική μας για την βιωσιμότητα και αειφορία, μάς δεσμεύει επίσης να μειώσουμε την κατανάλωση φιλμ παρθένων πλαστικών συσκευασιών κατά 25% έως το 2025. Ήδη βρίσκουμε λειτουργικές λύσεις. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε εισαγάγει συσκευασίες που χρησιμοποιούν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένου περιεχομένου.

 

2) ΠΩΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ

Την τελευταία δεκαετία μειώσαμε τα απόβλητά μας σε χώρους υγειονομικής ταφής κατά 67%. Τώρα φιλοδοξούμε να πετύχουμε μηδενικά απόβλητα σε ΧΥΤΑ έως το 2025.

Σχεδόν σε όλα μας τα εργοστάσια πετροβάμβακα, μετατρέπουμε σε "μπρικέτες" τα απόβλητά μας και τα επαναφέρουμε στη διαδικασία παραγωγής ενώ σε εργοστάσιά μας, όπως η Nová Baňa στη Σλοβακία, έχουμε πετύχει ήδη μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή.

Στα εργοστάσιά μας παραγωγής Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology, πολλά απόβλητα μετατρέπονται σε άλλα προϊόντα, όπως πλάκες ορυκτών ινών για οροφές, αλλά αυτό δεν αρκεί. Γι' αυτό το λόγο κατασκευάζουμε μια νέα εγκατάσταση ανακύκλωσης στο Visé του Βελγίου, που στοχεύει να λαμβάνει τα απόβλητα από τα εργοστάσιά μας και να τα μετατρέπει σε ακατέργαστη πρώτη ύλη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά στην παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, στο εργοστάσιό μας προϊόντων ξυλομάλλου Heraklith στο Simbach στη Γερμανία, τα απόβλητα υλικών που παράγονται κατά την κατασκευή των πολυστρωματικών πάνελ μας Tektalan και Heratekta μπορούν τώρα να διαχωριστούν και να ανακυκλωθούν, με μια πρωτοβουλία από το 2021 που διασφαλίζει ότι τα απόβλητα χρωμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής έχουν μειωθεί κατά 95%.

 

3 ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ

Έχουμε θέσει ως στόχο το 2025 να ανακτήσουμε το 25% του σκραπ από ορυκτοβάμβακα που έχουμε προμηθεύσει σε πελάτες μας.

Ειδικά για τα προϊόντα Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology, η νέα μονάδα ανακύκλωσης στο Visé αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη, διότι θα είναι η πρώτη φορά που οι πελάτες μας στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία θα μπορούν να στέλνουν σκραπ από εργοτάξια για ανακύκλωση αντί για υγειονομική ταφή.

Βοηθάμε επίσης στην κινητοποίηση συνεργατών μας και ειδικών υποστηρικτικών αρχών, να ξεκινήσουν τη διαλογή των οικοδομικών απορριμμάτων μέσω πιλοτικών έργων στη Δυτική Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, η πρωτοβουλία μας RESULATION προσφέρει έναν εύκολο τρόπο για τους συνεργάτες μας να ανακυκλώνουν τα σκραπ ορυκτοβάμβακα στο χώρο τους. Οι γιγάντιες σακούλες RESULATION παραδίδονται σε τοποθεσίες και μόλις γεμίσουν με σκραπ, συλλέγονται από εμάς. Τα υπολείμματα ορυκτοβάμβακα τροφοδοτούνται στη συνέχεια στη διαδικασία παραγωγής και μετατρέπονται σε νέα προϊόντα όπως πλάκες οροφών. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την αποστολή υπολειμμάτων στις εγκαταστάσεις μας στο Visé.

Στην Ολλανδία, η "Λέσχη Ανακύκλωσης" επανακτά τα απόβλητα από κατασκευαστικές εταιρείες που χρησιμοποιούν γιγάντια δοχεία δεματοποίησης τα οποία συλλέγονται όταν είναι γεμάτα και αποστέλλονται για ανακύκλωση.

Τέλος, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας στην Τουρκία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για τη συλλογή ξύλινων παλετών και την ανακύκλωσή τους. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, επαναχρησιμοποιήσαμε 6.270 παλέτες το 2020 εξοικονομώντας συνολικά 87 τόνους ξυλείας.

4) ΠΩΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ

Καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο των απορριμμάτων της Ευρώπης, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν νέες λύσεις στο ιστορικό πρόβλημα του τι να κάνουμε με τα απόβλητα κατεδαφίσεων.

Δεν θα είναι εύκολο. Ο πετροβάμβακας, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί διαχωρισμός του από τούβλα και σοβά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε τρόπους διαλογής όλων των ορυκτοβαμβάκων από λοιπά οικοδομικά υλικά και συνεργαζόμαστε με εταιρείες αποδόμησης, αρμόδιες αρχές και εταιρίες συλλογής απορριμμάτων με σκοπό την εκπαίδευση όλων μας για τη βελτίωση της όλης διαδικασίας ανακύκλωσης.

Επιπλέον, η νέα μονάδα ανακύκλωσής μας στο Visé θα μας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε όλες τις πιθανές επιλογές, να πραγματοποιήσουμε έρευνα και να αναπτύξουμε λύσεις που μπορούν να κλιμακωθούν και να αποβούν καίριες.

Company news
Summer Comfort

“MAKE INSULATION DO MORE”: ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ

Οι συνάδελφοί μας κ. Ντόμεν Ιβάνσεκ, Επικεφαλής Building Science για την Knauf Insulation παγκοσμίως, και κ. Τάσος Αργύρης, υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης / Προδιαγραφών της Knauf Insulation στη χώρα μας εξετάζουν πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε την πλήρη δυναμική της θερμομόνωσης για να προστατεύσουμε τα κτίριά μας, όλο το χρόνο, ενάντια σε ένα όλο και πιο ακραίο κλίμα. Επανεξετάζοντας το σχεδιασμό του κτιρίου και επιλέγοντας κατάλληλα προϊόντα με σύνεση, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της μόνωσης  και τελικά να επιτύχουμε ανθεκτικότητα των κτιρίων μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

05.09.2023
Pack it Smart Web Banner

PACK IT SMART! ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ KNAUF INSULATION

REDUCE, REUSE, RECYCLE: Το ταξίδι μας για ακόμη πιο βιώσιμες συσκευασίες συνεχίζεται.

Για την Knauf Insulation η βιωσιμότητα και αειφορία αποτελεί πάντα βασική προτεραιότητα.

Οι λύσεις μας εξοικονομούν ενέργεια, μειώνουν τις εκπομπές και δημιουργούν καλύτερα κτίρια.

Ωστόσο, για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις, πρέπει να βάλουμε κάθε πτυχή των προϊόντων μας στο μικροσκόπιο για να βρούμε νέους τρόπους ώστε να "κάνουμε περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερα" — από τις λύσεις μόνωσης που δημιουργούμε μέχρι τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε.

Οι νέες συσκευασίες μας είναι 100% ανακυκλώσιμες και πιο βιώσιμες από ποτέ, ωστόσο παραμένουμε αφοσιωμένοι στην εύρεση ακόμη περισσότερων, νέων τρόπων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των πρώτων υλών και υλικών που χρησιμοποιούμε.

31.08.2023
Pitched Roof

Θερμομονωτικά υλικά: Επίδραση από τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Το ελληνικό κράτος προχώρησε τον Μάϊο 2023 σε μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την πυροπροστασία, την έκδοση του «Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων». Σκοπός αυτού του κανονισμού είναι να ενισχυθεί η πυρασφάλεια των κτιρίων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με απαιτήσεις για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου αλλά και για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του. Το συγκεκριμένο κομμάτι, των απαιτήσεων για τα στοιχεία του κελύφους και συγκεκριμένα για τα θερμομονωτικά υλικά, είναι αυτό που θα αναλυθεί στο παρόν κείμενο.

12.06.2023