ΟΔΗΓΟΣ KNAUF INSULATION ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΖΕΣΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

By Τάσος Αργύρης, Τεχνική Υποστήριξη, Ελλάδα - Κύπρος - Μάλτα on Νοέμβριος 01, 2021

Πτώση θερμοκρασίας; Ψυχρά δωμάτια; Η Knauf Insulation είναι εδώ για να μοιραστεί την τεχνογνωσία της για το πώς να βελτιώσετε τη θερμική άνεση του σπιτιού σας και αυτόν το χειμώνα.

Οι νύχτες ολοένα και μεγαλώνουν ενώ οι μέρες γίνονται όλο και πιο ψυχρές. Για να δανειστούμε τη δημοφιλή φράση από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά: «Winter is coming».

Για όσες και όσους από εσάς δεν επιθυμείτε διόλου να διαπιστώσετε πόσο κρύο μπορεί να γίνει το σπίτι σας αυτή την περίοδο του χρόνου, η Knauf Insulation έχει πολλές συμβουλές και λύσεις να παρέχει.

Όλοι και όλες γνωρίζουμε καλά τις διάφορες προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά την προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα θερμικά άνετο περιβάλλον στο σπίτι μας κατά το χειμώνα – χαμηλές θερμοκρασίες, παγωμένες εσωτερικές επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων, κακής ποιότητας ή και καθόλου θερμική άνεση, ασύμμετρη κατανομή θερμοκρασιών από χώρο σε χώρο και ανεπιθύμητα ψυχρά ρεύματα αέρα.

Αν συνδυάσουμε αυτούς τους παράγοντες με την υγρασία, την κακή ποιότητα αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, τις συμπυκνώσεις πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες των δομικών στοιχείων του κελύφους αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη θέρμανσης, κατανοούμε πως πολλοί ιδιοκτήτες και ένοικοι κατοικιών, αναμένεται δυστυχώς να βιώσουν έναν δύσκολο, ακριβό και ανθυγιεινό χειμώνα.

Η γενική λύση για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των εσωτερικών επιφανειών των δομικών στοιχείων του κελύφους σε ψηλές θερμοκρασίες, η παροχή πρόσθετης θέρμανσης αλλά και φρέσκου αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου και βέβαια, ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος, περιορισμός των απωλειών θερμικής ενέργειας

Η σημασία της σωστής προετοιμασίας

Ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα μας λοιπόν; Σε κάθε περίπτωση, ο καλός σχεδιασμός και προετοιμασία, έχοντας στο μυαλό «το δάσος και όχι το δέντρο», η εξασφάλιση επαρκούς χρόνου για την εύρεση λύσεων στα διάφορα ζητήματα αλλά και η οργάνωση του κατάλληλου χρονοδιαγράμματος για την εκπόνηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο κτίριο, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις στην όποια προσπάθεια μας.

Η πρόταση της Knauf Insulation είναι η εμπλοκή εξειδικευμένων συνεργατών στον τομέα της ενέργειας και της θερμομόνωσης, ήδη από το πρώτο στάδιο οργάνωσης της όποιας ανακαίνισης, καθώς είναι οι πλέον αρμόδιοι και καταρτισμένοι ώστε να αναλύσουν τις πιθανές προκλήσεις και να βοηθήσουν στην εκ των προτέρων αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τον κακό σχεδιασμό.

Όσο οι εξωτερικές θερμοκρασίες βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες εσωτερικών χώρων, τόσο αντίστοιχα καλή θερμομόνωση οφείλει να διαθέτει το κέλυφος του κτιρίου  — αλλά και καλής θερμικής απόδοσης κουφώματα αν είναι δυνατόν — για την αποφυγή των διαρροών θερμικής ενέργειας από τα ανοίγματα.

Σε ένα σπίτι που δεν διαθέτει θερμομόνωση, έως και το 60% της θερμότητάς μπορεί να χαθεί μέσω των εξωτερικών τοίχων, πορτών και παραθύρων ενώ έως και 30% από την οροφή. Και δεν πρέπει επίσης να υποτιμούμε τα δάπεδα, τα οποία όταν δεν διαθέτουν θερμομόνωση είναι δυνατό να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη θερμική άνεση εντός του σπιτιού.

 

Εφαρμόστε μια σαφή διαδικασία ανακαίνισης με αρχή μέση και τέλος

Κατά την ενεργειακή/θερμική αναβάθμιση ενός κτιρίου πρέπει να ακολουθείται μια σαφής διαδικασία ανακαίνισης με σωστή αλληλουχία ενεργειών. Ξεκινώντας από την εγκατάσταση σύγχρονων θυρών και κουφωμάτων, συνεχίζοντας στην επαγγελματικού τύπου εγκατάσταση συστημάτων θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους και γύρω από τα ανοίγματα. Η επαρκής εξωτερική θερμομόνωση σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών υψηλής θερμοχωρητικότητας ως τοιχοποιία πλήρωσης, επιτυγχάνει την υψηλότερη σταθερότητα εσωτερικών θερμοκρασιών, ειδικά σε περιοχές όπου το θερμόμετρο είναι δυνατό να πέσει πολύ χαμηλά. Οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να ακολουθηθούν από εγκατάσταση θερμομόνωσης στη σκεπή (ή οροφή ή σοφίτα) και τέλος από τη θερμομόνωση του δαπέδου (είτε αντίστοιχα της οροφής του υπογείου εάν υπάρχει).

Σαν έναν απλό γενικό κανόνα  μπορούμε να κρατήσουμε ότι το πάχος θερμομόνωσης των εξωτερικών τοίχων πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό του δαπέδου (οροφής υπογείου) και το πάχος θερμομόνωσης της οροφής μεγαλύτερο από αυτό των τοίχων.

Καταστήστε το κέλυφος του κτιρίου αεροστεγές

Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι επίσης η εξασφάλιση της αεροσταγανότητας του κελύφους του κτιρίου, με τη χρήση κατάλληλων μεμβρανών και σφραγιστικών υλικών, με σκοπό την εξάλειψη των ανεξέλεγκτων διαρροών θερμότητας και υδρατμών. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται και η απαραίτητη προστασία ενάντια σε πιθανές συμπυκνώσεις επί των δομικών στοιχείων του κτιρίου.

Μόλις το κέλυφος του κτιρίου θερμομονωθεί σωστά — συμπεριλαμβανομένων των μπαλκονιών, των προεξοχών και των σημείων ένωσης διαφορετικών δομικών στοιχείων — τότε είναι πλέον η στιγμή να επιλέξουμε πρόσθετα ενεργητικά μέτρα αναβάθμισης, όπως η αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης με πιο κατάλληλα και αποδοτικά και η διασφάλιση αποτελεσματικού ελεγχόμενου αερισμού, κατά προτίμηση με ανάκτηση θερμότητας.

Οποιεσδήποτε ενέργειες αναβάθμισης  στο κέλυφος του κτιρίου θα αποφέρουν όπως και να έχει οφέλη, αλλά τελικά, μια ενδελεχής, βαθιά και ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση θα αποτελέσει μια αξιόλογη επένδυση και μια μακρόχρονη παρακαταθήκη όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, τη θερμική άνεση, τη δημιουργία εν τέλει ενός υγιούς σπιτιού για πολλά χρόνια.

 

Η συμβολή της Knauf Insulation

Η Knauf Insulation παρέχει ένα μεγάλο εύρος τεχνογνωσίας και μια μεγάλη γκάμα ποιοτικών λύσεων θερμομόνωσης, που μπορούν να εγκατασταθούν τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική πλευρά των δομικών στοιχείων κελύφους του κτιρίου, προσφέροντας τη ζητούμενη αναβάθμιση και θερμική άνεση σε κάθε τύπο κατασκευής.

Από την ευρεία γκάμα τύπων, παχών και συντελεστών θερμικής αγωγιμότητας λ των προϊόντων Πετροβάμβακα, Φυσικού Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology και παρθένου ορυκτοβάμβακα εμφύσησης SUPAFIL, έως και τα συστήματα φυτεμένων δωμάτων και πράσινων τοίχων Urbanscape

Οι λύσεις που παρέχουμε συμβάλλουν επίσης στην πυροπροστασία καθώς αποτελούν ως επί το πλείστο άκαυστα υλικά κατηγορίας A1 (Euroclass / EN 13501-1), παρέχουν εξαίρετες ακουστικές επιδόσεις και διαθέτουν τα κορυφαία διαπιστευτήρια και πιστοποιητικά αειφορίας και υγιεινής. Για παράδειγμα τα προϊόντα Φυσικού Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology διαθέτουν ευνοϊκό περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω των πρώτων υλών τους που βασίζονται σε ανακυκλωμένα υλικά σε ποσοστό έως και 80% ενώ η ECOSE Technology, τεχνολογία συνδέτη χωρίς προσθήκη φορμαλδεΰδης/φαινόλης, πρόσθετων χρωμάτων και ακρυλικών, τους εξασφαλίζει τις κορυφαίες πιστοποιήσεις χαμηλών εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC Emissions) όπως το Eurofins Indoor Air Comfort Gold και το Blue Angel.

Τα προϊόντα και λύσεις της Knauf Insulation μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε συνθήκη για να καλύψουν τις ανάγκες θερμικής άνεσης σε κάθε τύπο κτιρίου και δομικού στοιχείου, ενώ το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της εταιρίας, με καθημερινή επαγγελματική τριβή με αρχιτέκτονες, μελετητές, εμπόρους δομικών υλικών και εγκαταστάτες αλλά και πολλούς συμπολίτες μας ιδιώτες, ιδιοκτήτες και ενοίκους, διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση για να παρέχει τη βέλτιστη πρόταση και λύση σε κάθε πρόκληση.

Επίσης, η γκάμα προϊόντων μας περιλαμβάνει τα απαραίτητα παρελκόμενα όπως διαπνέουσες μεμβράνες και μεμβράνες ελέγχου υδρατμών, καθώς και τις αντίστοιχες ταινίες επικόλλησης για εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση σε κάθε ιδιαίτερη απαίτηση του έργου.

Ακολουθεί μια ενδεικτική σύνοψη των βασικών μας λύσεων:

• Τα προϊόντα Φυσικού Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology, με συντελεστή λ που φτάνει έως και τα 0,032 W/mK, είναι ιδανικά για εφαρμογή σε οποιοδήποτε δομικό στοιχείο όπου το μονωτικό δεν απαιτείται να καταπονηθεί μηχανικά. Όπως για τη θερμομόνωση σκεπής για τοποθέτηση ανάμεσα στα καδρόνια ή εντός ψευδοροφών, και εξωτερικών τοίχων από την εσωτερική πλευρά εντός συστημάτων ξηράς δόμησης.

• Τα προϊόντα μας Πετροβάμβακα παρέχουν την απαραίτητη θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυροπροστασία σε κάθε σύστημα που επεμβαίνει στην εξωτερική πλευρά του κελύφους όπως τα ολοκληρωμένα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης (ETICS) κάθε γνωστού παραγωγού ή τις εφαρμογές θερμομόνωσης οριζοντίων στεγών/δωμάτων από την εξωτερική πλευρά.

Τα προϊόντα ξυλομάλλου Heraklith, Tektalan & Heratekta, παρέχουν ένα εξαίρετο συνδυασμό πλεονεκτημάτων και ιδιοτήτων για θερμοηχομόνωση δομικών στοιχείων όπως οι πιλοτές και οι οροφές υπογείων των κτιρίων αλλά και σε προκτασκευασμένα σπίτια, καθώς και μια εξαίρετη διαχείριση αφού μπορούν είτε να εγκατασταθούν απευθείας στον ξυλότυπο είτε εύκολα και γρήγορα να τοποθετηθούν μετέπειτα με απλή μηχανική στήριξη (βύσματα). Παράλληλα η στιβαρότητα του ξυλομάλλου παρέχει μια επιφάνεια έτοιμη και κατάλληλη για την εκάστοτε επιθυμητή επεξεργασία. Τα προϊόντα είναι δυνατόν να παραμείνουν εμφανή, να βαφτούν σε RAL χρώματα ή να σοβατιστούν με έτοιμο ή συμβατικό σοβά.

• Οι λύσεις παρθένου ορυκτοβάμβακα εμφύσησης SUPAFIL είναι ιδανικές για ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών θερμομόνωσης, σε διάκενα δικέλυφης τοιχοποιίας, σκεπές, σοφίτες και δυσπρόσιτα πατάρια, όπου η ταχύτητα, ευκολία, καθαρότητα και άμεση απόδοση της εφαρμογής θα σας εκπλήξει.

• Η γκάμα μεμβρανών και ταινιών Homeseal LDS, συμπληρώνει ιδανικά τις λύσεις θερμομόνωσης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μη διαφυγή θερμότητας μέσω διαρροών του εσωτερικού αέρα από μικρά «κενά» στην κατασκευή, τον έλεγχο υδρατμών και την προστασία από συμπυκνώσεις αλλά και την «αναπνοή» των δομικών στοιχείων.