REDUCE, REUSE, RECYCLE

PACK IT SMART! ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ KNAUF INSULATION

By Tassos Argyris
Αύγουστος 31, 2023

REDUCE, REUSE, RECYCLE: Το ταξίδι μας για ακόμη πιο βιώσιμες συσκευασίες συνεχίζεται.

Για την Knauf Insulation η βιωσιμότητα και αειφορία αποτελεί πάντα βασική προτεραιότητα.

Οι λύσεις μας εξοικονομούν ενέργεια, μειώνουν τις εκπομπές και δημιουργούν καλύτερα κτίρια.

Ωστόσο, για να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις, πρέπει να βάλουμε κάθε πτυχή των προϊόντων μας στο μικροσκόπιο για να βρούμε νέους τρόπους ώστε να "κάνουμε περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερα" — από τις λύσεις μόνωσης που δημιουργούμε μέχρι τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε.

Οι νέες συσκευασίες μας είναι 100% ανακυκλώσιμες και πιο βιώσιμες από ποτέ, ωστόσο παραμένουμε αφοσιωμένοι στην εύρεση ακόμη περισσότερων, νέων τρόπων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των πρώτων υλών και υλικών που χρησιμοποιούμε.

Μειώνοντας τις πρώτες ύλες μας

Με τη στρατηγική αειφορίας For A Better World , έχουμε δεσμευτει για μείωση της χρήσης "παρθένου" πλαστικού στις συσκευασίες μας, περισσότερο από 25% έως το 2025.

Μειώνοντας το μελάνι

Στις Ευρωπαϊκές αγορές που δραστηριοποιούμαστε, μειώσαμε στο 18% το ποσοστό κάλυψης μελανιού για τις συσκευασίες μας και χρησιμοποιούμε το πολύ δύο χρώματα.

Μειώνοντας το παρθένο πλαστικό

Δεσμευόμαστε να μειώσουμε τη χρήση παρθένου πλαστικού κατά περισσότερο από 25% έως το 2025. Το αντικαθιστούμε με ανακυκλωμένη ρητίνη (Post Consumer Resin: PCR) χωρίς να υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα των συσκευασιών μας κατά το χειρισμό, αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων μας. Επί του παρόντος, το 25% των εργοστασίων μας χρησιμοποιούν PCR σε ποσοστό 30% της δυναμικότητάς τους, ενώ οι δοκιμές συνεχίζονται με σκοπό την πλήρη μετάβαση σε PCR έως τις αρχές του 2024.

Μειώνοντας τον όγκο συσκευασίας

Χρησιμοποιούμε τεχνολογία που συμπιέζει τα προϊόντα μας για να διασφαλίσουμε ότι ο μέγιστος αριθμός δεμάτων μπορεί να μεταφερθεί με τον ελάχιστο αριθμό φορτίων.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθότι ο χαμηλότερος αριθμός χιλιομέτρων που απαιτούνται για οδικές, σιδηροδρομικές ή θαλάσσιες μεταφορές, επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα καύσιμα και συνεπώς στις εκπομπές άνθρακα.

Εξασφαλίζουμε επίσης μεγαλύτερα φορτία παράδοσης - σε m2 προϊόντως ανά κυβικό μέτρο - για τους πελάτες μας αλλά και μειωμένες απαιτήσεις χώρων αποθήκευσης.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία συμπίεσης επιτρέπει να παραδώσουμε 6.720 m2 από το προϊόν μας Naturboard 037 των 50 mm, σε ένα μόνο φορτηγό 80 m3, ενώ για την παράδοση ίδιας ποσότητας ενός συμβατικού ινώδους μονωτικού της αγοράς, θα απαιτούνταν περίπου 3,6 διαδρομές.

Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις μεθόδους συμπίεσης που χρησιμοποιούμε, καθώς και την αντοχή των συσκευασιών μας.

Μειώνοντας το πάχος συσκευασίας

Η συνεχής βελτίωση όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στη δυνατότητα ακόμη πιο μεγάλης συμπίεσης και τα βέλτιστα/αναγκαία επίπεδα πάχους συσκευασίας ώστε αυτή να είναι εφικτή, αποτελεί ένα λεπτό ζήτημα.

Ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται λιγότερο πλαστικό, είναι επίσης απαραίτητο η συσκευασία να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέχει τη συμπίεση, τις κακές καιρικές συνθήκες, τις μεταφορές, τη μακροχρόνια αποθήκευση και τη διαχείριση στο έργο.

Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης μας, εργάζονται για τoν προσδιορισμό των ιδανικών επιπέδων πάχους που επιτρέπουν άριστη διαχείριση για τους συνεργάτες μας ενώ ταυτόχρονα συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις της στρατηγικής αειφορίας μας.

Για παράδειγμα, το τμήμα Τεχνικών Λύσεων μας (Knauf Insulation Technical Solutions) μείωσε το πλαστικό που χρησιμοποιεί κατά 27% χρησιμοποιώντας λεπτότερο φιλμ χωρίς καμία έκπτωση στην αντοχή της συσκευασίας.

Eπαναχρησιμοποίηση πόρων 

Μια βασική δέσμευση της στρατηγικής βιωσιμότητας For A Better World της Knauf Insulation είναι να συλλέξει το 35% των ξύλινων παλετών που χρησιμοποιούνται για τον Φυσικό Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology και να τις ταξινομήσει, επισκευάσει και επαναχρησιμοποιήσει.

Η σημασία της επαναχρησιμοποίησης

Συνολικά 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου χρησιμοποιούνται για τη διανομή, συσκευασία και κατασκευή παλετών στην Ευρώπη κάθε χρόνο και η μέση διάρκεια ζωής μιας ξύλινης παλέτας μπορεί να είναι έως και επτά χρόνια.

Η σημασία της επαναχρησιμοποίησης ως τρόπου βελτίωσης της διαχείρισης πόρων και πρώτων υλών, έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαπίστωσε ότι ένα κυβικό μέτρο ξύλου χρειάζεται για να κατασκευαστούν 22 ευρωπαλέτες — όπως καθορίζονται από την "European Pallet Association" — ενώ ένα μόνο κυβικό μέτρο ξύλου επαρκεί για την επισκευή 150 ανακυκλωμένων ευρωπαλετών.

Η επαναχρησιμοποίηση στην πράξη

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια ζωής μιας παλέτας πρέπει να υπάρχει δέσμευση για επισκευή ζημιών και επαναχρησιμοποίησή της όπου είναι δυνατόν.

Στη Γαλλία, μέσω συνεργάτη μας, συλλέξαμε 19.000 παλέτες από το 2021, στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία - περίπου 15.000 παλέτες συλλέχθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν.

Στην Τουρκία, το εργοστάσιο μας στο Eskisehir επαναχρησιμοποιεί περισσότερες από 6200 παλέτες εξοικονομώντας περίπου 87 τόνους ξυλείας κάθε χρόνο.

Στο εργοστάσιό μας στη Surdulica της Σερβίας, το 2021 επισκευάστηκαν 2489 παλέτες, εξοικονομώντας 91.427 κυβικά μέτρα ξύλου. Το 2022 δε, 13.300 μεταλλικές παλέτες από συλλέχθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν.

Συνεχίζουμε τη διερεύνηση σε διάφορες χώρες ώστε να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας.

Ανακύκλωση πόρων συσκευασίας  

Στο επίκεντρο των φιλοδοξιών της Knauf Insulation για υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, βρίσκεται η δέσμευση για ανακύκλωση σε κάθε επίπεδο – από την ανακύκλωση υπολειμμάτων από την παραγωγή αλλά και τα εργοτάξια μέχρι την ανακύκλωση των προϊόντων συσκευασίας και αποδόμησης.

Ανακύκλωση συσκευασιών από πελάτες μας

Οι πλαστικές συσκευασίες μας είναι 100% ανακυκλώσιμες. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αειφορίας For A Better World, έως το 2025 έχουμε δεσμευτεί να ανακτήσουμε μεταξύ 25% και 50% των πλαστικών συσκευασιών των προϊόντων μας από τους πελάτες μας με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

Αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου

Η στρατηγική μας έως το 2025, δεσμεύει επίσης την εταιρεία να μειώσει τη χρήση του παρθένου πλαστικού κατά περισσότερο από 25% και να αυξήσει την ποσότητα ανακυκλωμένου πλαστικού (PCR) στη συσκευασία μας από 15% σε 30% όπου είναι δυνατόν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε ήδη εισαγάγει συσκευασίες που χρησιμοποιούν τουλάχιστον 30% σε ανακυκλωμένο περιεχόμενο καθώς και πολύ αναβαθμισμένη τεχνολογία συμπίεσης.

Η χρήση 30% ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες μας μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά της, κατά 25%.

Κυκλική οικονομία

Οι πρωτοβουλίες μας για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση συσκευασιών συμβάλλουν στη συνολική φιλοδοξία της Knauf Insulation να προσφέρει μια κυκλική οικονομία και να μηδενίσει τα απόβλητα στις χωματερές.

Έχουμε σημειώσει σημαντικές επιτυχίες. Το τμήμα προϊόντων ξυλομάλλου Heraklith στέλνει μηδέν σκραπ σε χώρους υγειονομικής ταφής από το 2022 και πολλά από τα εργοστάσιά μας πετροβάμβακα, παράγουν πλέον μηδενικά απόβλητα.

Αλλά η επίτευξη μηδενικών αποβλήτων σε ολόκληρο το εύρος της εταιρείας είναι ένα ταξίδι συνεχούς βελτίωσης και διερευνούμε συνεχώς νέους τρόπους για να πετύχουμε τους σκοπούς μας.

Για παράδειγμα, έχουμε κατασκευάσει μια νέα μονάδα ανακύκλωσης Ορυκτοβαμβάκων στο Βέλγιο, η οποία θα μετατρέπει τα σκραπ από τα εργοστάσιά μας και τα εργοτάξια των πελατών μας, σε πρώτη ύλη που απαιτείται για την κατασκευή νέου Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology.

Επιπλέον, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιούμε περισσότερο εξωτερικό ανακυκλωμένο υλικό στην παραγωγή μας και έχουμε θέσει στόχους άνω του 25% για τον Πετροβάμβακα και πάνω από 65% για τον Φυσικό Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology.

Company news
Summer Comfort

“MAKE INSULATION DO MORE”: ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ

Οι συνάδελφοί μας κ. Ντόμεν Ιβάνσεκ, Επικεφαλής Building Science για την Knauf Insulation παγκοσμίως, και κ. Τάσος Αργύρης, υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης / Προδιαγραφών της Knauf Insulation στη χώρα μας εξετάζουν πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε την πλήρη δυναμική της θερμομόνωσης για να προστατεύσουμε τα κτίριά μας, όλο το χρόνο, ενάντια σε ένα όλο και πιο ακραίο κλίμα. Επανεξετάζοντας το σχεδιασμό του κτιρίου και επιλέγοντας κατάλληλα προϊόντα με σύνεση, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της μόνωσης  και τελικά να επιτύχουμε ανθεκτικότητα των κτιρίων μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

05.09.2023
Pitched Roof

Θερμομονωτικά υλικά: Επίδραση από τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Το ελληνικό κράτος προχώρησε τον Μάϊο 2023 σε μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την πυροπροστασία, την έκδοση του «Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων». Σκοπός αυτού του κανονισμού είναι να ενισχυθεί η πυρασφάλεια των κτιρίων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με απαιτήσεις για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου αλλά και για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του. Το συγκεκριμένο κομμάτι, των απαιτήσεων για τα στοιχεία του κελύφους και συγκεκριμένα για τα θερμομονωτικά υλικά, είναι αυτό που θα αναλυθεί στο παρόν κείμενο.

12.06.2023